Çifte vatandaşlık, daha kısa ikamet süresi ve Almanca testinden muafiyet
Yasa, Alman vatandaşlığına geçiş sürecini kolaylaştırırken, aynı zamanda özgürlükçü, demokratik temel değerlere bağlılığı da güçlendirmeyi hedefliyor.
Almanya'da federal mecliste kabul edilen yeni vatandaşlık yasası, 1 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasa, Alman vatandaşlığına geçiş sürecini kolaylaştırırken, aynı zamanda özgürlükçü, demokratik temel değerlere bağlılığı da güçlendirmeyi hedefliyor.
Vatandaşlığa geçiş süresi
Yeni yasa ile birlikte Alman vatandaşlığına geçiş için gerekli ikamet süresi, sekiz yıldan beş yıla düşürülüyor. "Özel uyum başarısı" gösterenler için bu süre üç yıla kadar düşebilecek.
Çifte vatandaşlık
Bugüne dek, bazı istisnalar hariç, geçerli olan kurala göre Alman vatandaşlığı alan kişi, eski vatandaşlığını iade etmek zorundaydı. Yeni yasa ile birden fazla vatandaşlığa sahip olmak prensipte mümkün kılınıyor.
Çocuklar
Yabancıların Almanya'da doğan çocukları, anne ya da babadan en az birinin asgari beş yıldır yasal bir biçimde Almanya'da yaşıyor olması halinde, bundan böyle herhangi başka bir şart aranmadan doğrudan Alman vatandaşı olacak.
Anayasaya bağlılık
Önceden de, vatandaşlığa geçen kişiden talep edilen Alman Anayasası'na bağlılık prensibi, yasanın yeni halinde daha da netleştiriliyor. Bu bağlamda, "Yahudi düşmanı, ırkçı, cinsiyete ya da cinsel eğilime karşı tavırlar ve insanlığa aykırı davranışların" Anayasa'nın insan onurunu güvence altına alan maddesi ile bağdaşmayacağı vurgulanıyor.
Dil yeterliliği
Vatandaşlık alma sürecinde, on yıllardır Almanya'da yaşayan "misafir işçilere" ve onların yakınlarına özel kolaylıklar da yasanın yenilenen halinde yer alıyor. Buna göre, Alman vatandaşlığı almak isteyen yaşı ilerlemiş göçmenlere Almanca testi yapılmayacak. Söz konusu kişiler vatandaşlık testinden de muaf tutulacak.
Geçim
Vatandaşlık yasasının yeni hali, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlere prensipte kendi ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin geçimini sağlama zorunluluğu getiriyor. 1974'ten önce, dönemin Batı Almanyası'na "misafir işçi" sıfatı ile gelenler ve yine o dönemin Doğu Almanyası'na dış ülkelerden gelen sözleşmeli işçiler ise bu zorunluluktan muaf tutuluyor.
Vatandaşlığın geri alınması
Vatandaşlık Yasası'nın önceki hali de, hileli beyan ya da yanlış bilgi ile edinilen Alman vatandaşlığının 10 yıl içinde iptal edilebilmesini sağlıyordu. Yeni metinde buna ek olarak, özgürlükçü-demokratik temel düzene bağlılık konusunda verilen taahhütlerin tutulmaması halinde de vatandaşlığın iptali eklendi.
Vatandaşlığa geçiş töreni
Alman vatandaşlığı almaya hak kazanan kişiye ilgili resmi belgenin, kamusal bir törenle verilmesi de yeni yasada yer alan maddelerden biri.
Sonuç
Yeni vatandaşlık yasası, Almanya'da yaşayan göçmenlerin Alman toplumuna entegrasyonunu hızlandırmayı ve ülkeye olan bağlılıklarını güçlendirmeyi hedefliyor. Yasa, Alman vatandaşlığına geçiş sürecini kolaylaştırırken, aynı zamanda özgürlükçü, demokratik temel değerlere bağlılığı da güçlendirmeyi amaçlıyor.
Değişikliklerin öne çıkanları:
Alman vatandaşlığına geçiş için gerekli ikamet süresi sekiz yıldan beş yıla düşürüldü.
Çifte vatandaşlık prensipte mümkün kılındı.
Almanya'da doğan çocuklar, anne ya da babadan en az birinin beş yıldır Almanya'da yasal bir biçimde yaşıyor olması halinde, herhangi başka bir şart aranmadan doğrudan Alman vatandaşı olacak.
Alman Anayasası'na bağlılık prensibi daha da netleştirildi.
Misafir işçilere ve onların yakınlarına Almanca testi ve vatandaşlık testinden muafiyet sağlandı.
Vatandaşlık başvurusu yapanların kendi ve bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin geçimini sağlama zorunluluğu getirildi.
Hileli beyan ya da yanlış bilgi ile edinilen Alman vatandaşlığı ve özgürlükçü-demokratik temel düzene bağlılık konusunda verilen taahhütlerin tutulmaması halinde vatandaşlığın iptali öngörüldü.
Alman vatandaşlığı almaya hak kazanan kişiye ilgili resmi belgenin, kamusal bir törenle verilmesi kararlaştırıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.