Konut Alıcılarının Yeni Gözdesi: KKTC

Konut Alıcılarının Yeni Gözdesi: KKTC

En popüler bölgeler arasında İskele, Magusa, Esentepe ve Gaziveren bulunuyor.

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin "yurt dışında mülk satın alınabilecek en kârlı ülke" olarak nitelendirdiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yüksek kira getirisi ve cazip konut fiyatları ile hem Türk hem de yabancı gayrimenkul alıcılarının ilgisini çekiyor. En popüler bölgeler arasında İskele, Magusa, Esentepe ve Gaziveren bulunuyor.

Artan Talep ve Yeni İnşaat Projeleri

Akdeniz'in Sicilya ve Sardinya'dan sonra üçüncü büyük adası olan KKTC, son dönemde artan talep ve yeni inşaat projeleri ile yatırımcıların gözdesi haline geldi. Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, Ada'nın cazip iklimi, yıl boyunca süren turizm potansiyeli, Avrupa'ya göre düşük emlak fiyatları ve İngiliz Poundu ile kira getirisi ile yatırımcıları cezbettiğini belirtti.

Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Tercihi

Ceran, KKTC'de en çok tercih edilen yatırım bölgeleri arasında İskele, Girne, Gazimağusa, Esentepe ve Gaziveren'in bulunduğunu ifade etti. Rus, İranlı ve Avrupalı yatırımcıların ardından Türk yatırımcıların da KKTC'ye olan ilgisinin arttığını gözlemlediklerini belirten Ceran, "Türkler, KKTC'de genellikle yatırım amaçlı konut alıyor, ancak kısa bir süre sonra burada yaşamaya karar veriyorlar" dedi.

İnşaat Sektöründeki Büyüme

KKTC'ye olan yoğun ilgi, inşaat sektörüne de büyük bir ivme kazandırdı. Ceran, yerli ve yabancı birçok müteahhitlik firmasının artan talep doğrultusunda yeni konut projelerine başladığını söyledi.

Pound Üzerinden Kira Geliri

KKTC'yi yatırımcılar için cazip kılan en önemli faktörlerden biri döviz üzerinden kira getirisi. Ceran, Girne merkezde 1+1 dairelerin kirasının 400-650 pound arasında değiştiğini ve bazı inşaat firmalarının yıllık kira garantisi sunduğunu belirtti. Ayrıca, satılık 1+0 dairelerin fiyatlarının 55 bin pounddan başladığını ve kira getirisi ile satış fiyatı karşılaştırıldığında, bir konutun kendini 8-10 yıl gibi kısa bir sürede amorti ettiğini söyledi.

Değer Artışı

Ceran, KKTC'ye olan talep artışının devam edeceğini ve bu talebin fiyatları yukarı çektiğini belirtti. "Yatırımcılar, döviz ve borsa gibi finansal yatırım araçlarının riskleri ve enflasyonun altında kalan getirisi nedeniyle KKTC'de gayrimenkul almanın en kârlı yatırım olduğunu düşünüyor" dedi.

Turizm ve Eğitim Adası

Ceran, KKTC'nin önemli bir turizm adası olduğunu ve 20'den fazla üniversite ile 110 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yaptığını vurguladı. Bu durumun, kısa süreli kiralamaların kârlı ve avantajlı olmasını sağlayarak yatırımcıları cezbettiğini söyledi.

Forbes Dergisi Referansı

Forbes dergisinin 2024 yılı için KKTC'yi yurt dışında mülk satın alınabilecek en kârlı ülke olarak göstermesine dikkat çeken Ceran, Forbes yazarı Kathleen Peddicord'un 30 yılı aşkın bir süredir yurt dışında yaşamak, emekli olmak ve iş yapmak konularını ele aldığını ve KKTC'yi ikinci kez birinci sırada gösterdiğini belirtti. KKTC'nin, Avrupa ve Amerika pazarına göre yüzde 47 tasarruf sağladığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler