3 Soruluk IQ testi

3 Soruluk IQ testi

Kısa süre önce internete düşen bir IQ testi, uzun IQ testlerini çözmek istemeyenlerin bir numaralı tercihi olarak öne çıkıyor. Cevapları da burada...

Zekasını test etmek isteyen ancak saatlerce soru çözmeye yanaşmayanlar için sadece 3 sorudan oluşan dünyanın en kısa IQ testi internete sızdı.

Test basit matematik sorularından oluşsa da katılımcıların yüzde 80’inden fazlası 3 sorunun 3’ünü de doğru cevaplayamıyor.

14 yıl önce MIT profesörü Shane Frederick tarafından hazırlanan çalışma, çok kısa bir süre önce ulaşılabilir hale geldi ve sorular da ortaya çıkmış oldu.

Araştırmanın bir parçası için farklı eğitim hayatları geçirmiş 3 bin kişiyi toplayan Profesör Frederick, Yale ve Harvard gibi Amerika’nın en prestijli üniversitesindeki öğrencilerin bile testte yanlış cevaplar verdiğini gördü.

Teste katılan 3 bin kişinin yalnızca yüzde 17’si 3 sorunun 3’üne de doğru cevaplar verdi.

Sorular:

1. Bir beyzbol sopası ve beyzbol topu toplamda 1.10 liraya satılıyor. Sopa, toptan 1 lira daha fazla. Topun fiyatı ne kadar?

2. 5 makine, 5 dakikada 5 adet parça üretebiliyorsa 100 makinenin 100 adet parça üretmesi ne kadar sürer?

3. Bir gölde bir nilüfer yaprağı bulunuyor. Bu nilüfer yaprağı, her gün kendi boyutunun 2 katı büyüklüğe ulaşıyor. Nilüfer yaprağının tüm gölü kaplaması 48 gün alıyorsa gölün yarısını kaplaması kaç gün alır?

Görüldüğü üzere sorular tamamen 4 işlemden oluşuyor ve ilginç ya da karmaşık formüller kullanmak gerekmiyor.

İlk akla gelen cevaplar:

1. 10 kuruş

2. 100 dakika

3. 24 gün

Doğru cevaplar:

1. 5 kuruş

2. 5 dakika

3. 47 gün

Cevapların açıklamaları :

1. Topun fiyatı X olsun. Sopa da X+1 fiyata satılıyor. Yani sopa ve topun fiyatının toplamı X+(X+1). Bu da 1.1 TL’ye (1 lira 10 kuruş) denk geliyor. Denklem düzenlendiği zaman 2X+1=1.1 oluyor. İki taraftan da 1 çıkartıldığında 2X=0.10 TL oluyor. Yani X olan topun fiyatı 5 kuruşa denk geliyor.

2. 5 makinenin 5 adet parçayı yapması 5 dakika sürüyorsa bir makinenin bir parçayı yapması da 5 dakika sürer. Bir makinenin bir parçayı yapması 5 dakika alacağı için 100 makine beraber çalışıyorsa 100 parçanın yapılması 5 dakika sürer.

3. Her gün kendi büyüklüğünün iki katına çıkan bir nilüfer yaprağı var. Başka bir deyişle bu yaprak bir sonraki gün 2 katı boyuta ulaşıyorken bir önceki gün de yarı boyutuna düşüyor denilebilir. Bu sebeple 48. günde tüm gölü kaplayan nilüfer yaprağı, 47. günde gölün yarısını kaplıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler