ABD ve İngiltere, Yemen'de Husi hedeflerine saldırdı

ABD ve İngiltere, Yemen'de Husi hedeflerine saldırdı

ABD ve İngiltere, Yemen'de İran destekli Husi hedeflerine hava ve deniz saldırısı düzenledi. Saldırılarda en az 12 Husi hedefi vuruldu.

ABD ve İngiltere, Yemen'deki İran destekli Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından, Husi hedeflerine hava ve deniz saldırısı düzenledi.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıların, Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirterek, "Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır." dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise saldırıların, "gerekli ve orantılı" olduğunu savunarak, "Yemen'deki insani krizi daha da kötüleştiren bu saldırıları durdurmak için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Saldırıların detayları

ABD ve İngiltere'nin düzenlediği saldırılarda, Yemen'in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde Husilerin kullandığı askeri tesislere yönelik vuruşlar gerçekleştirildi. Saldırılarda en az 12 Husi hedefinin vurulduğu bildirildi.

Saldırılara, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da operasyonel olmayan desteği verdiği açıklandı.

Saldırıların nedenleri

Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemleri, Kızıldeniz'de büyük bir endişeye neden olmuştu. Husilerin, son olarak 9 Ocak'ta ABD savaş gemisine füze saldırısı düzenlediği bildirilmişti.

ABD ve İngiltere, Husilerin bu eylemlerini kınayarak, saldırılarına son vermeleri çağrısında bulunmuştu.

Saldırıların sonuçları

ABD ve İngiltere'nin düzenlediği saldırılar, Yemen'deki iç savaşı daha da alevlendirebileceği endişesi yarattı. Saldırıların, Yemen'deki insani krizi de daha da derinleştirebileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler