'Bölge halkı ve mahkeme yok sayılmaktadır'

'Bölge halkı ve mahkeme yok sayılmaktadır'

Salihli’de Sanko Holding’den JES hilesi: ÇED raporunda bulunmayan iki yerde kuyu çalışması başladı.

Sanko Holding'in Salihli'de 17 JES kuyusunu içeren projesi kapsamında iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı ve üstelik kuyularda çalışmaların başladığı ortaya çıktı

Sanko Holding’in Salihli’de açmak istediği 17 adet jeotermal elektrik santrali (JES) kuyusu için Valilik tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Salihli halkı ve Salihli Çevre Derneği’nce açılan iptal davasında mahkeme heyeti ve bilirkişilerce keşif yapıldı.

Yapılan keşif sırasında, raporda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı ve ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı tespit edildi. Hakkında ÇED sürecine ilişkin herhangi bir karar bulunan bu iki noktada Sanko Holding tarafından JES kuyusu çalışmalarının başladığı, kuyuların açıldığı da tespit edildi.

Salihli Çevre Derneği’nin avukatı Yıldıray Çıvgın şunları söyledi:

'Keşfe gittiğimizde, davamıza konu edilen raporda hiçbir şekilde bulunan iki yerde yeni kuyu çalışması yapıldığını öğrendik. Bu iki yeni yer için hiçbir şekilde ilan yapılmadığı gibi mahkeme heyeti de keşiften önce bu yerler hakkında bilgilendirilmemiş. Üstelik ÇED raporuna konu edilen yerlerde kuyu çalışmalarına başlanmamışken, mahkemeye ve vatandaşlara bildirilmeyen yeni iki yerde kuyu çalışmaları çoktan başlamış. Bunun nasıl yapıldığını sorduğumuzda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden olur alarak yaptıklarını bildirdiler. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu şekilde hem halkın dava açma hakkını fiilen engelledikleri gibi, doğaya zararı bulunan faaliyetlerinin mahkemece denetimini de engellemektedirler. Bu, bölge halkını ve mahkemeyi yok saymaktadır. Bu duruma ilişkin gerekli tüm yasal yollara başvuracağız. Salihli’nin güzide doğasını korumak için mücadeleye devam edeceğiz.'
 

Sanko'da açıklama geldi
 

Öte yandan şirket yetkilileri yaptığı açıklamada çalışmalarını yasalar çerçevesinde yaptıklarını idafe ettiler.

Sanko Holding tarafından yapılan açıklama şu şekilde: 'Şirketimiz, kurulduğu günden bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarından sorumlu ve sürdürülebilir enerji üretimi felsefesiyle faaliyet göstermektedir. Bu kapsamda, Salihli ilçesinde bulunan 3 ayrı jeotermal santralinin yanı sıra jeotermal kaynak arayışlarına devam etmekteyiz. Şirketimiz, bu arayışlarını yasal mevzuatları titizlikle takip ederek gerçekleştirmekte olup, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştur.

Bakanlık, ilgili kurumlarla yapılan incelemeler ve istişareler sonucunda ÇED gerekli değildir kararı vermiş ve bu kararı tarafımıza iletmiştir. Bu karar, sondaj çalışmalarının yasal bir engel olmaksızın gerçekleştirilmesine izin vermektedir. Sondaj çalışmalarımız da bu bağlamda başlatılmıştır. Herhangi bir sondaj noktasında değişiklik yapılması gerektiğinde ise yönetmeliklere uygun olarak hareket etmekte ve değişiklikler için Bakanlık onayı alınmaktadır.

Salihli Çevre Derneği tarafından Bakanlığın "ÇED gerekli değildir" kararına itiraz edilen dava süreci halen devam etmektedir. Bu süreçte, mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetine, sahamızdaki incelemeler sırasında gerekli tüm bilgiler şeffaflıkla aktarılmış ve talep edilen tüm evraklar da Mahkemeye sunulacaktır.

Sanko Enerji olarak bugüne kadar yasal mevzuatlara ve yönetmeliklere tam uyum sağladığımızı ve faaliyetlerimizi bundan sonra da aynı şekilde sürdüreceğimizi vurgulamak isteriz. Bu açıklamanın kamuoyuna doğru bir şekilde duyurulması için yayınınızda yer almasını önemle rica ederiz.'

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler