Başkent'te Ego Şoförlerini Yapay Zekâ İle Takip Süreci Başladı

Başkent'te Ego Şoförlerini Yapay Zekâ İle Takip Süreci Başladı

EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, yapılan bu yenilikle ilgili olarak, "Sistem, şoför ve yolcu güvenliği ile ulaşım konforuna artırmak için toplu ulaşım sisteminin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında hayata geçirildi" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, başkentte toplu taşıma güvenliğini artırmak amacıyla EGO otobüslerinde yapay zekâ tabanlı takip sistemini devreye aldı. Yolcu ve şoför güvenliğini sağlamak üzere tasarlanan sistem, şoförün kural ihlallerini anlık olarak tespit edecek ve gerektiğinde yasal işlem başlatılmasını sağlayacak.

EGO Genel Müdürlüğü, 2021 ve 2022 model 327 adet EGO otobüsüne Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ Tabanlı Analitik İşlemler uygulamasını entegre etti. Bu sistem sayesinde, şoförlerin gerçekleştirdiği kural ihlalleri anlık olarak takip edilerek gereken önlemler alınabilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin teknoloji ortağı HAVELSAN AŞ ile geliştirilen bu sistem, EGO filosuna katılan yeni otobüslere kuruldu. Sistem, yolcu yoğunluğunu durak bazlı tespit ederek işletme optimizasyonunda kullanılacak. Otobüslerin iç kamera görüntüleriyle yapay zekâ tabanlı analitik işlemler yapılarak otobüsün doluluk durumu belirlenecek ve mağduriyet yaşanmaması için servis planlaması yapılacak.

EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş, yapılan bu yenilikle ilgili olarak, "Toplu taşıma otobüsleri için Video Yönetim Sistemi ve Yapay Zekâ tabanlı analitik işlemler kapsamında; HAVELSAN A.Ş. ile 2022 yılı Ağustos ayında sözleşme imzalandı. Sistem, şoför ve yolcu güvenliği ile ulaşım konforuna artırmak için toplu ulaşım sisteminin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında hayata geçirildi" dedi.

Yapay zekâ sistemiyle şoförlerin uykusuzluk, yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi durumları anlık olarak tespit edilebilecek. Ayrıca, araç içindeki kameralar sayesinde şoförlerin kural ihlalleri de takip edilerek raporlanacak ve gerekli yasal işlemler başlatılacak. Bu uygulama, şoförlerin daha dikkatli olmalarına katkı sağlamayı hedefliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler