Gün Gelecek Güneş Isıtmayacak

Gün Gelecek Güneş Isıtmayacak

Biliminsanları Güneş'in dünya ve diğer gezegenleri ısıtamayacağı tarihi keşfetti. Dünya'da buz devri başlayacak.

Güneş sisteminin yaşını tespit eden bilim insanları, Güneş'in Dünya'yı diğer gezegenleri ısıtamayacağı tarihi keşfetti. Güneş'in faaliyetlerinin sona ermesiyle Dünya'da buz devri başlayacak. 

Güneş'in de bir gün süresi dolacak ve Güneş sistemi sona erecek. Yakın zamanda olması beklenmese de Güneş'in de bir son kullanma tarihi var. Tüm yıldızlar gibi Güneş de bir gün yok olacak. Astronom Cristian Giupponne liderliğindeki bir ekibin yaptığı hesaplamalara göre, Güneş'in son kullanma tarihinin dolması için hâlen süre var.

Yıldızların patlamasına 'Süpernova' deniyor. Uzaktan seyredildiğinde görsel bir manzara olan bu olay aslında bir yıldız sisteminin sonu, yani ölümü anlamına geliyor. Teoride ise Güneş'in başına bu gelmeyecek. Çünkü Süpernova, Güneş'in en az 10 katı büyüklüğündeki yıldızlarda meydana geliyor.

12 bin ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldızla ilgili yapılan araştırmalara dayanarak bilim insanları da Güneş'in olası ölüm tarihini hesaplamaya çalıştı. Bu hesaplara göre Güneş, henüz ömrünün yarısında. Takribi yaşı 4.6 milyar yıl olarak tahmin ediliyor.

Bu ölümün gerçekleşmesi için Güneş'in yakıtı olan hidrojen kaynağını tüketerek helyumu eritmeye başlaması gerekiyor. Peki Güneş'in miadı dolduğunda Dünya'da da yaşam sona erecek mi?

Gerçek şu ki Dünya, Güneş sönmeden önce zaten yaşanmaz bir hale gelecek. Yani Güneş'in patlamasına tanık olacak bir dünya olmayacak.

G-Tipi bir yıldız olan Güneş, birkaç milyar daha bize enerji sağlamaya devam edecek gibi görünüyor. Hesaplamalar Güneş'in ölümü için bir 5 milyar yıl daha geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Çünkü patlamadan önce Güneş kırmızı bir dev haline gelecek ve Dünya dahil sistemdeki gezegenleri tek tek yutacak. Kızıl dev birkaç yüz milyon yıl geçtikten sora dış katmanlarını atarak beyaz cüce haline gelecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler