Palyaço balıkları, Nemo'lar Yalnız Kalmayı Tercih Ediyor

Palyaço balıkları, Nemo'lar Yalnız Kalmayı Tercih Ediyor

Araştırmayı yürüten Kina Hayaşi, amphiprion ocellaris'lerin diğer palyaço balıklarının üzerindeki çizgileri sayarak bunların aynı türden olup olmadığını anlayabildiğini söylüyor.

Palyaço balıkları, Finding Nemo filminde sevimli ve sosyal canlılar olarak tasvir edilse de, Japon bilim insanlarının yeni araştırması, bu canlıların kendi türlerine karşı oldukça saldırgan olduğunu ortaya koyuyor.

Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, "amphiprion ocellaris" olarak bilinen palyaço balığı türünü inceledi. Daha önce diğer palyaço balıklarıyla karşılaşmamış genç palyaço balıkları, hem kendi türleri hem de diğer türlerle birlikte bir su tankına yerleştirildi.

Çalışmanın şaşırtıcı sonucu, üç beyaz dik çizgiye sahip Nemo'ların, kendi türlerine karşı diğer palyaço balıklarına göre daha saldırgan davrandığıydı. Çizgisi olmayan veya tek çizgiye sahip palyaço balıklarına karşı aynı saldırganlık gözlemlenmedi.

Araştırmayı yürüten Kina Hayaşi, amphiprion ocellaris'lerin diğer palyaço balıklarının üzerindeki çizgileri sayarak bunların aynı türden olup olmadığını anlayabildiğini söylüyor. Hayaşi, "Bu deney, beyaz dikey çizgilerin sayısının aynı türü ayırt etmede ve saldırıp saldırmamaya karar vermede önemli rol oynadığını gösterdi" diyor.

1 Şubat'ta Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlanan bu araştırma, palyaço balıklarının sosyal davranışları hakkındaki bilgimizi genişletiyor ve Finding Nemo'da çizilen sevimli tablodan farklı bir gerçekliği gözler önüne seriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler