AfD’nin birinci parti çıkması şaşkınlığı!

AfD’nin birinci parti çıkması şaşkınlığı!

Sonneberg'deki seçimde AfD'nin adayı, diğer rakiplerini geride bıraktı, şimdi gözler ikinci tura çevrildi.

Thüringen eyaletine bağlı Sonneberg'de AfD'nin adayı, ilk tur seçimlerinde diğer rakiplerini geride bırakarak zafer elde etti ve gözler ikinci tura çevrildi.

Almanya için Alternatif (AfD) adlı yabancı ve İslam karşıtı parti, güçlenmesi tartışmaları sürerken, Sonneberg kentindeki kaymakam adayının seçimde en fazla oy alması tedirginlikleri artırdı. Pazar günü gerçekleşen seçimde AfD'nin adayı Robert Sesselmann, toplam oyların yüzde 46.7'sini alarak yarışı önde tamamladı. Ancak yüzde 50 barajını zorlayarak ikinci tura kaldı.

İkinci turda CDU'nun adayı Jürgen Köpper ile yarışacak olan Sesselmann, CDU'nun yüzde 35.7 oy aldığı ilk turda yüzde 50'yi az farkla kaçırdı.

Sol Parti ve Yeşiller'in ortak adayı Nancy Schwalbach yüzde 4, Pro SON adayı Anja Schöhnheit ise SPD'nin desteklediği yüzde 13 oy aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimlere katılım oranı yüzde 49 olarak kaydedildi. AfD Thüringen Teşkilatı Başkanı Björn Höcke, aşırı sağcı söylemleriyle tanınan parti üyesi Robert Sesselmann'ın yüzde 47 oy oranıyla ilk turda en fazla oy alan kaymakam adayı olduğunu belirterek "AfD'li ilk kaymakamız için sadece 3 puan eksik" şeklinde bir Tweet paylaştı.

CDU'nun adayını destekleme kararı

SPD, Sol Parti, Yeşiller ve FDP, 25 Haziran'da yapılacak ikinci tur seçimlerde CDU'nun adayı Jürgen Köpper'i destekleme çağrısı yaptı. Thüringen Başbakanı olan Sol Parti'li Bodo Ramelow, seçmenlerin sandığa gitmemesini eleştirdi. Seçim çağındaki seçmenlerin yarısından fazlasının oy kullanmamasına tepki gösteren Ramelow, sağ popülist AfD'nin ilk turda en güçlü parti çıkmasında oy kullanmayan yüzde 50.9'un da sorumluluğu olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler