Mansur Yavaş,  "5 Yılda 880 Milyon TL Destek Sağladık"

Mansur Yavaş, "5 Yılda 880 Milyon TL Destek Sağladık"

Ankara'nın yüzde 97'sinin tarıma uygun arazilerle dolu olduğunu vurgulayan Yavaş, "Ankara'nın arazisinin sadece yüzde 3'ü, ilçelerdeki binaların toplamına eşit. Ankara'nın yüzde 97'si hâlâ boş tarla, arazi" şeklinde konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, Kırsal Kalkınma Kooperatifleri, Birlikleri ve Dernekleri temsilcileriyle bir araya geldi. Yavaş, kırsal kalkınmayı desteklemek için son beş yılda 880 milyon TL'nin üzerinde kaynak aktardıklarını belirtirken, tarıma yönelik desteklerin ikinci dönemde artarak devam edeceğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, kenti yönetme vizyonu doğrultusunda sivil toplum kuruluşları, dernekler ve meslek odalarıyla bir araya gelmeye devam ediyor. Yavaş, son olarak Kırsal Kalkınma Kooperatifleri, Birlikleri ve Dernekleri temsilcileriyle Ankara Kent Konseyi'nde buluştu.

Toplantıda, Tarım ve Ticaret Bakanlığına bağlı Ankara'da faaliyet gösteren üretici, kadın ve sulama kooperatifleri ile sulama birliklerine bağlı 196 derneğin temsilcileri yer aldı.

Yavaş, konuşmasına seçimler öncesinde Ankara'nın bütün ilçelerinde dile getirdiği "Artık yurt dışından bitki, ağaç vesaire getirmeyeceğiz, 'Projesi yok' diyenlere en büyük projem Ankara'da üretimi arttırmak, Ankara halkını zengin etmek" sözleriyle başladı.

Çiftçilerin tarımdan uzaklaşma sebeplerini açıklayan Yavaş, köylerde yaşayan insanların üretim için mücadele ettiğini ve kimseye yük olmadan çalıştığını ifade etti.

Kırsal kalkınmaya neden bu kadar önem verdiklerini vurgulayan Yavaş, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın dünya buğday krizine yol açtığını hatırlatarak şunları dile getirdi:

"Ukrayna-Rusya Savaşı, dünya buğday krizine neden oldu. Ukrayna'nın arazileri bizden daha büyük. Halbuki Türkiye'deki tarımsal üretim çok daha fazla. Ancak bilinçli bir şekilde bunu yapmayın diye başkasına muhtaç olduk. Türkiye, kendi kendine yeten ender ülkelerden biriydi değil mi? Neden yurt dışından almak ihtiyacını hissettik, neden kendi çiftçimizi desteklemedik? Anayasa'da da yazıyor, bütçenin belirli bir yüzdesinin çiftçiye destek olarak ayrılacağı... Yurt dışından ucuz ürünler getirip vatandaşa yediririz diye düşünürken, yarın bir gün fiyatı onlar belirleyecek ve çiftçi bulunmayacak. Ukrayna Savaşı'ndan sonra iklim değişikliği, gıda erişimini zorlaştırdı. Önümüzdeki 15-20 yılın 50 yılın en büyük petrolü gıda olacak."

"ANKARA'NIN YÜZDE 97'Sİ TARIM İÇİN UYGUN ARAZİLERLE DOLU"

Yavaş, iklim değişikliğine dikkat çekerek Ankara'nın tarıma yeniden yönelmesi gerektiğini belirtti. Ankara'nın yüzde 97'sinin tarıma uygun arazilerle dolu olduğunu vurgulayan Yavaş, "Ankara'nın arazisinin sadece yüzde 3'ü, ilçelerdeki binaların toplamına eşit. Ankara'nın yüzde 97'si hâlâ boş tarla, arazi. Bunların en az yüzde 50'si tarıma uygun. Dolayısıyla zaten bizim petrolümüz var, meydanda. Buna bir şekilde destek olup insanların üretmesini sağlamalıyız. Sorun üretim maliyetlerinde. Eğer hükümet, devlet maliyetleri en aza indirirse, gerekli destekleri verirse, herkes para kazanır ve üretim yapar. Ama maliyetler artıyor, mazot fiyatları filan derken artık insanlar ekemez hâle geldi" şeklinde konuştu.

"5 YILDA 880 MİLYON TL DESTEK VERDİK"

Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile işbirliği içinde önemli bir çalışma başlattıklarını belirten Yavaş, beş yılda kırsal kalkınmaya 880 milyon TL'nin üzerinde destek sağladıklarını ifade etti. Pandemi döneminde ortaya çıkan ekonomik zorluklar sonrasında daha

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler