Raporluyken Tatile Giden Çalışanın İş Akdinin Feshi Haklı Bulundu

Raporluyken Tatile Giden Çalışanın İş Akdinin Feshi Haklı Bulundu

Gayrimenkul değerlendirme uzmanı, raporlu olduğu dönemde Bodrum'dan tatil fotoğrafları paylaştı ve bu sebeple iş akdi feshedildi.

Anayasa Mahkemesi, iş bilgisayarından elde edilen tatil fotoğraflarının işe iade davasında delil olarak sunulmasının özel hayata saygı hakkı ihlali oluşturmadığına karar verdi.

Esin A. isimli gayrimenkul değerlendirme uzmanı, raporlu olduğu dönemde Bodrum'dan tatil fotoğrafları paylaştı ve bu sebeple iş akdi feshedildi. Esin A., iş akdinin feshi haksız olduğu gerekçesiyle işe iade davası açtı.

Dava sürecinde Esin A.'nın iş bilgisayarından elde edilen tatil fotoğrafları delil olarak sunuldu. Davacı, bu fotoğrafların özel hayata saygı hakkı kapsamındaki kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlali olduğunu savundu.

Anayasa Mahkemesi, iş mahkemesinin kararını inceledi ve şu şekilde karar verdi:

İş akdinin feshi, bilgisayardan elde edilen tatil fotoğraflarına değil, "verilen işlerin zamanında yerine getirilmemesi" ve "rapor alarak tatile gidilmesi" gerekçelerine dayanıyor.

Fesih bildirimi ve mahkeme kararları, iş bilgisayarındaki fotoğraflardan ziyade, Esin A.'nın iş disiplinine ilişkin diğer delillere dayanıyor.

Anayasa Mahkemesi, derece mahkemelerinin özel hayata saygı hakkını gözeterek özenli bir yargılama yaptığı ve pozitif yükümlülüklerini yerine getirdiği sonucuna varmıştır.

Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi, Esin A.'nın özel hayata saygı hakkı kapsamındaki kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Kararın Önemi:

Bu karar, iş bilgisayarlarında bulunan kişisel verilerin işveren tarafından delil olarak kullanılabilme kapsamını ve özel hayata saygı hakkı ile işverenin hakları arasındaki dengeyi belirlemede önemli bir emsal teşkil edecek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler