Koronavirüste sifon tehlikesi: Damlacıklar 1 metre yükseğe ulaşabiliyor

Koronavirüste sifon tehlikesi: Damlacıklar 1 metre yükseğe ulaşabiliyor

Bilim insanları klozet kapağını kapatmadan sifonu çekmenin, dışkı yoluyla bulaşabilme ihtimali olan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) yayılmasına neden olabileceğini duyurdu.

Yeni bir araştırmaya göre sifonun çekilmesiyle birlikte klozetten yayılan mikroskobik parçacıklar, koronavirüsün etrafa saçılmasına neden olabilir

Bilim insanları klozet kapağını kapatmadan sifonu çekmenin, dışkı yoluyla bulaşabilme ihtimali olan yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) yayılmasına neden olabileceğini duyurdu.

Sifonun çekilmesiyle oluşan püskürtünün solunması halinde virüs bir kişiye ulaşabilir.

“Physics of Fluids” adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada, Çinli bilim insanları sifonun çekilmesi sonrası oluşan serpinti bulutunun, klozetten yaklaşık 90 santimetre yükseğe dahi sıçrayabileceğini hesapladı.

Yangzhou Üniversitesi’nden bilim insanları yaptıkları bilgisayar modellemesine göre koronvirüsün bulaşmasını sağlayabilecek damlacıkların yer seviyesinden 91 santimetreye kadar çıkabildiğini belirtti.

Çalışmanın yazarları sifonun çekilmesi sonucu oluşan çok küçük damlacıkların havada bir dakikadan fazla asılı kaldığını belirtiyor.

Çözüm klozetin kapağını kapatmak

Yeni tip koronavirüs öksürme ya da hapşırınca havaya yayılan damlacıklar ya da bu damlacıklarla kirlenmiş yüzeylere temas edilmesiyle bulaşıyor.

Virüsün bulaştığı kişilerin dışkısında da SARS-CoV-2’nin izine rastlanmıştı ancak virüsün dışkıyla geçip geçmediği konusunda kapsamlı bir araştırma henüz bulunmuyor.

Dünya genelindeki bilim insanları insanlara yeni koronavirüsün nasıl bulaştığını belirlemek için kanalizasyonlarda da testler yapıyor.

Diğer virüsler kötü tuvalet hijyeni nedeniyle bulaşabiliyor. Bilim insanları tedbirli davranıp, sifonu çekerken klozet kapağının kapatılması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Bristol Üniversitesi’nden Dr. Bryan Bzdek de koronavirüsün bu yolla bulaşabileceğine yönelik henüz sağlam kanıtlar olmasa da önlem almanın mantıklı olduğunu söyledi.

Bzdek “Çalışmanın yazarları mümkün olduğunda klozet kapağını kapalı tutmamız, klozeti ve temas edilen diğer yüzeyleri temizlememiz ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerimizi yıkamamızı tavsiye ediyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler