Sosyal-İş'ten 'Sendikal Haklar'a saygı çağrısı

Sosyal-İş'ten 'Sendikal Haklar'a saygı çağrısı

1980 darbesinden bu yana ilk kez sendikal örgütlenmeyi bir kitabevinde başaran Arkadaş Kitabevi işçileri, işverenin baskı, tehdit ve işçi kıyımına karşı mücadeleyi sürdürüyor.

Kitabevlerinde 1980 darbesinden bu yana ilk kez sendikal örgütlenmeyi başaran Arkadaş Kitabevi işçileri, işverenin baskı, tehdit ve işçi kıyımına karşı mücadeleyi sürdürüyor. Yaz aylarında basın açıklamaları ve röportajlarla seslerini duyuran sendika üyesi Arkadaş Kitabevi işçileri, işverene kısmi geri adım attırarak işçi kıyımını belli bir ölçüde durdurmuştu. Ancak işçiler, Anayasal sendikal haklarını kullanmalarına engel teşkil eden yetki itirazlarının geri çekilmemesi, işyerlerinde halen süren baskı ve mobbing uygulamaları, işten haksız yere atılan işçilerin mağduriyetinin giderilmemesi nedenleriyle yeniden eyleme geçti.

Bu çerçevede geçtiğimiz hafta başından beri Batıkent Mağaza önünde direnişe başlayan, bildiri ve afişlerle kamuoyunu bilgilendiren Arkadaş Kitabevi işçilerinin mücadelesi, 11 Kasım'da Batıkent Mağazası önünde düzenlenen kitlesel basın açıklaması ile taçlandı.

Açıklamaya Batıkent halkı yoğun bir ilgi gösterirken, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve çevreler de basın açıklamasına katılarak dayanışmayı yükseltti.  

BASKILAR SENDİKASIZLARA KADAR UZANDI

Basın açıklamasında ilk sözü, sendikalı olduğu için  işten atılan Arkadaş Kitabevi işçisi Özgecan Bulut aldı. Bulut açıklamasında işyerindeki çalışma koşullarını ve neden sendikalı olduklarını anlatarak, sendikanın çoğunluk belgesinin işverene ulaşmasının ardından yaşanan baskı, sendikasızlaştırma ve işçi kıyımı uygulamaları üzerinde durdu. Bulut, pek çok kişinin iftiralarla işten atıldığını, onlarca sendikalının baskılara dayanamayıp işyerinden istifa ettirildiğini, sendikalılarla selam veren sendikasız işçilerin dahi işten atıldığını kaydetti.

Bulut'un konuşmasının ardından, Batıkent halkı adına Zübeyde Gökcan söz alarak kısa bir destek ve dayanışma konuşması yaptı. Gökcan, "Günlerdir soğukta mücadele eden çocuklarımızı destekliyoruz. Sosyal-İş Sendikası burada bir mücadele veriyor. Ağırlaşan hayat koşulları karşısında bu mücadelede bize örgütlü ve sendikalı olmanın önemini gösterdi. Dayanışmanın önemini gençlerimizin mücadelesinde bir kez daha görüyoruz ve sizleri destekliyoruz" şeklinde konuştu.

EBETÜRK: "TALEPLERİMİZE YANIT VERİLMESİ KAYDIYLA SORUNLARI BİRLİKTE AŞMAYA HAZIRIZ"

Basın açıklamasında Sendika Genel Başkanı Metin Ebetürk yaptığı konuşmada "Bildiğiniz üzere Arkadaş Kitabevi çalışanları 12 Eylül darbesinden bu yana bir ilki gerçekleştirerek Sosyal-İş Sendikası’na üye oldu. 12 Eylül sonrası kitabevlerindeki ilk sendikal örgütlenme Arkadaş Kitabevi’nde gerçekleşti."dedi.

Ebetürk, Sendikanın yasal koşulları sağlayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduğunu, bu başvurudan önce de Arkadaş Kitabevi işvereni ile bir görüşme yaparak iyi niyet beyanında bulunduklarını kaydetti. İşverenin iyi niyet ve diyalog çabasımıza karşılık vermediğini ifade eden Ebetürk, işveren tarafından 12 Eylül mirası sendikal yasalardaki boşlukların kullanılıp toplu sözleşmenin engellenmeye çalışıldığını kaydetti. Ebetürk, işverenin sendikasızlaştırma operasyonu başlattığını, tehdit ve baskı yoluyla üyelerin istifa ettirilmeye çalışıldığını, yıllardır var olan ve işyeri uygulaması haline gelmiş bir konunun ise işten atma bahanesi olarak kullanıldığını söyledi.

Sendikanın üç temel talebi olduğunu söyleyen Ebetürk, "Taleplerimiz açık ve nettir. buradan bir kez daha Cumhur Özdemir'e sesleniyoruz. Sendikalı işçi kıyımına son ver! Sendika hakkımıza saygı duy! Sendikayla diyalog kur!" şeklinde konuştu. Sendikanın bu üç temel talebine yanıt verildiği takdirde tüm olumsuzlukları birlikte aşmaya hazır olduklarını kaydeden Ebetürk, "Ancak işveren bu çağrımızı da yanıtsız bırakır, OHAL’in karanlığına yaslanarak sendikamızı ve üyelerimizi adliye koridorlarına mahkûm etmeye çalışırsa, bu mücadeleyi bir üst safhaya taşımaya da hazırız." şeklinde konuştu.

Yüzlerce emek dostunun katıldığı basın açıklamamızda sık sık "Sendika hakkımız engellenemez", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları ile coşkulu bir şekilde son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler